La dyr få slippe fangenskap og underholdning på sirkus.
 

 

 

Snart kommer alle sirkusene til byene. Mange foreldre gleder seg til å ta med sine barn på sirkus for å se på klovnene og elefantene.

Klovner er en ting de kan bare være på sirkus men la de stakkars dyrene få slippe.

For noen år siden kom det en lov om at elefanter skulle slippe sirkus(fengsel) men det er tydeligvis ikke alle som gjennomfører ellers er loven opphevet.

Sirkus Merano er i byen og barna synes det er stor stas å se på elefantene.

Men det de ikke vet er at alle disse elefantene lider hver gang de skal trenes opp til å utføre nummer i manesjen.

Les bare dette:

(hentet fra Noah sine sider.)

Når man omgås potensielt farlige dyr som man skal ha under total kontroll og i tillegg kreve unaturlige prestasjoner av, kommer man vanskelig bort fra å bruke fysiske maktmidler. Treningen i sirkus er imidlertid omspunnet av myter og illusjoner som står i sterk kontrast til de funnene avsløringer og undersøkelser viser.

Trening av nye sirkusnumre gjøres ikke åpenlyst, de fleste dyr trenes intenst på sine numre før de begynner å opptre. Treninger gjennom sesongen er kun repetisjoner:(1) Hvis et dyr er trenet til å løfte foten ved at en krok stikkes under fotbladet eller i knefolden, kan treneren bare gjøre en liten bevegelse med en pinne som ligner kroken for at dyret skal huske tidligere erfaringer og smerte, og adlyde. For mange dyr, blant annet viltfangede dyr, utføres treningen og temmingen på egne treningsanlegg, og den som presenterer dyret i et sirkus behøver ikke å ha hatt noe med selve treningen å gjøre.

Dyr selges også ferdigtrente fra anlegget, videre til sirkus og dyrehager. 

 

De dyrene som brukes i et Circus har gjennomgått hard trening og opplæring før de så og si slippes løs i sirkusmanesjen.?

Arild Arnardo (1)

 

Store dyr som elefanter kan være et farlig dyr. Er man åpenlyst ondskapsfull mot dem over lengre tid, risikerer man angrep.

Det finnes imidlertid mer sofistikerte måter å kontrollere og undertrykke et slikt dyr. 

 

Smerte- og ubehageligstimuli, som ikke elefanten og langt mindre publikum direkte forbinder med treneren, finner svært ofte sted.

Elefantkroken blir betegnet som et uunnværlig instrument i temmingen av en elefant.

Den utsetter følsomme punkter på dyrets kropp for stikk. I sirkus kamufleres gjerne elefantkroken i en dusk, eller den byttes etterhvert ut med en pisk.

Et fotografi av Arild Arnardo som ung i opptreden med elefanten Sandra, viser en typisk bruk av slik krok: I en hånd har Arnardo en pisk, og i den andre hånden og en elefantkrok-lignende stokk med dusk i enden som stikkes inn i elefantens venstre forknefold for å løfte benet:

Elefantkroken er et uunnværlig redskap når man arbeider med elefanter. Dens fremste formål er å utøve trykk på følsomme steder på kroppen, for å få elefanten til å bevege seg bort i fra trykk-kilden.

  

Mer tradisjonell vold brukes også på store dyr, illustrert av en dyrepasser i Merano på spørsmål fra en journalist: `Straffer du dem? Slår dem? ´ `Jeg ville lyve hvis jeg sa jeg ikke gjorde det. Som et barn trenger elefanten å vite det hvis den gjør noe galt. ´

Undersøkelser viser at kameler, hester, lamaer og alle typer større dyr blir utsatt for vold.

Innenfor hestedressur er tvangsmidlene som brukes mer dramatiske desto større krav som settes til dyrene. For at hester skal hoppe høyt over hindre er det for eksempel dokumentert bruk av strøm-hinder, eller, som i Norge, slag over beina til hesten ved hopp og bruk av sviende salve på hinderet.

Nedbinding av hestens hode for å få den under større kontroll under øvelser som kan gjøre den redd, er ren rutine. Det samme er bruk av diverse dressurbitt, som påfører hesten fysisk smerte, og beskrives i Stortingsmeldingen om dyrevern som rent torturredskap.

Elefantkroken er et uunnværlig redskap når man arbeider med elefanter.

Dens fremste formål er å utøve trykk på følsomme steder på kroppen, for å få elefanten til å bevege seg bort i fra trykk-kilden.

Øvelsen i seg selv 

 

Mange av øvelsene dyrene tvinges til å utføre i sirkus er fysisk belastende og lidelsesfulle i seg selv. For et dyr som elefant, som ikke kan ligge mer enn et par timer på en side før organene tar skade, kan det være svært skadelig å bli tvunget til unormale fysiske utfordringer: Det å stå på hodet, forbeina eller balansere oppå hverandre kan være direkte smertefullt.

Det samme gjelder mange av de ekstreme øvelsene hester, hunder og andre dyr utsettes for. Hvordan har man for eksempel fått en hund til å balansere på forhjulet til en sykkel? Øvelsen er i seg selv ubehagelig, og gir en utrygghetsfølelse fordi dyret balanserer på et tynt hjul samtidig som det beveger seg i stor fart baklengs.

Hvor mange ganger har dyret falt av, og hva er det som får hunden til å utholde et ubehag på denne måten? Sannsynligheten er stor for at motivasjonen er å unngå ubehag forbundet med å ikke utføre øvelsene, på samme måte som hester ikke løper unna en skremmende situasjon fordi smerten i bittet blir for stor hvis de prøver.

Hva avsløringer kan vise 

Sirkusfamilien Chipperfield i England var velansett i sirkusmiljøet, de har temmet og solgt over 1000 tigre og løver i tillegg til elefanter og isbjørner, til sirkus og dyretrenere i England, Tyskland, Frankrike og USA.

I 1998 avslørte Animal Defenderes International sjokkerende dyremishandling i familiens treningsanlegg, og flere andre sirkus i Storbritannia i perioden september 1996 til januar 1998. 7 000 timer med observasjoner og over 800 timer med videofilm avslører grov dyremishandling.

Tre av Chipperfields mest sentrale personer, inkludert Englands sirkusdronning Mary Chipperfield, ble dømt for dyremishandling på bakgrunn av dokumentasjonen.

Elefanter ble rutinemessig slått med jernstenger, en babysjimpanse ble sparket, og om natten ble hun sperret inne i et bur hvor hun ikke kunne reise seg.

Kameler ble pisket og slått med kosteskaft.

Tigre, løver og bjørner ble slått med metallstenger. Før avsløringene var det imidlertid ingen kritikk av Chipperfield fra sirkusmiljøet selv, til tross for at alle de som har kjøpt dyr fra dem nødvendigvis måtte kunne se at dyrene hadde vært mishandlet.

Tvert imot har en av de dømte fått arbeid ved et fransk sirkus med trening av løver og tigre, og i løpet av 2003 har Chipperfields fortsatt å selge elefanter over hele verden.

Elefanter er ikke så medgjørlige og vennlige skapninger som folk tror.

Regel nummer en er å ha full dominans.

Elefanttrener ved Skansen Dyrehage, Dan Kohl

Akseptert voldsomhet 

 

Mye tyder på at de metodene som sjokkerer den uinnvidde, er ren rutine innenfor dyretemmermiljøet og internasjonalt akseptert. En dansk sirkusviter sier følgende: Elefanter er ikke bare et stille, godmodig og rolig dyr som bare vokser opp uten problemer. Den skal oppdras og til tider også temmelig kontant. Hvis ikke treneren er leder av flokken og setter seg i respekt ville det være umulig å ha elefanter i sirkus.

En veldressert elefant lystrer det minste vink fra sin ´herre` Jeg er helt klar over, at noen dyr krever en noe barsk behandling. 

Samme mentalitet finner man hos en svensk elefantrådgiver? som trener dyr i sirkus og dyrehager i hele verden etter å ha vært ansatt 30 år i dyrehagen Skansen i Sverige: Elefanter er ikke så medgjørlige og vennlige skapninger som folk tror Regel nummer en er å ha full dominans på samme måte som elefanter blir dominert av flokklederen Uten respekt, og total generell lydighet, kan elefanten en dag ikke følge ordren din. Å opptre foran publikum med en elefant som ikke er under kontroll, er å med vilje risikere andres liv og helse Å trene voksne hanner er alltid som å balansere på et barberblad, men det kan av og til fungere. 

 

Heller ikke Arnardo eller andre norske sirkusdirektører benekter bruk av tvangsmidler som for eksempel elefantkrok, tvert imot prøver man å fremstille underkuingen som positivt: dessuten forteller psykologien oss at såvel dyr som mennesker inntil et visst punkt liker å bli kontrollert, opplært og hersket over det de aller fleste barn roper etter når de gjør ugagn, er oppmerksomhet og grenser. Det får dyrene i Circus.

Den tidligere dyretreneren fra Hollywood, Pat Derby, oppsummerer situasjonen i verdens sirkuser på følgende måte: Etter 25 år hvor jeg har sett og observert ulike sirkuser, vet jeg at det ikke finnes snille dyretemmere.

  

 

Etter 25 år hvor jeg har sett og observert ulike sirkuser, vet jeg at det ikke finnes snille dyretemmere.?

Dyretrener Pat Derby

Er disiplin naturlig for dyr?

Sirkusene hevder at dyr liker eller finner det naturlig å bli disiplinert. Men adferds eksperter og forskere som har studert de samme dyrene under naturlige forhold, støtter ikke opp om dette synet. Tvert imot virker det som om dominansen i seg selv også oppleves som svært negativ og unaturlig for dyrene. 

Elefantene er straffet til å underholde barn og voksne på sirkus.

Boikott sirkusene slik at de ikke lengre misbruker disse stakkars dyrene. De står lenket sammen i trange vogner over lengre tid med lenker rundt foten hvem hadde klart noe sånt?

Fortell barna dine om hvordan de egentlig har det barn forstår og synes synd på dyrene barn er de personene sirkusfolkene lever av uten dem er de ingenting.

Vil med dette si med en gang at barna ikke skal brukes som en brikke i dette spillet for å få slutt på dette, men jo flere som sier nei jo bedre er det.

Jeg boikotter ihvertfall sirkus og tenker på dyrene.

Et sirkus kan klare seg fint med klovner, trapeskunstnere, tryllekunstnere osv. man trenger ikke disse stakkars dyrene. La dyr for være dyr.
Skriv en ny kommentar

Pinkangel

48, Bergen

Er du intrisert i å sponse bloggen min via produkter eller reklame? Ta kontakt på bente-wibecker@hotmail.com

Instagram
<div style="background-color: none transparent;"><a href="http://news.rsspump.com/" title="">news</a></div> ToppBlogg - toppliste for bloggere ToppBlogg - toppliste for bloggere ch1ll.no - Den nye blogglistench1ll.no - Den nye blogglisten
Instagram Instagram


KategorierArkiv

hits